SINAV SIRASINDA

SINAV SIRASINDA NE YAPMALIYIMSINAVA başlamadan kitapçık türünü işaretlediğinizden emin olun. Sınavın ilk dakikalarında heyecanlı olmanız çok normal. Heyecanınıza değil, sorulara odaklanın. Bir süre sonra kendinizi sınava kaptıracak ve sürenin nasıl bittiğini anlamayacaksınız.

İşaret koyun:
Sınavda boş bıraktığınız ya da emin olamadığınız soruların yanına belirgin işaretler koyun ki soruları bitirip geri döndüğünüzde hiçbirini gözden kaçırma ihtimaliniz kalmasın. Bir soru sizi çok zorluyorsa fazla zaman kaybetmeden ve soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçin. Bir soruyla fazla uğraşırsanız hem zaman kaybedersiniz hem de soru kafanıza kazındığı için diğer sorulara odaklanmanız zorlaşır. Kodlama yaparken hem kitapçıktaki soru numarasını hem de optikteki soru numarasını kontrol edin ki yanlış işaretleme ihtimali olmasın. Böylece boş bıraktığınız soruların sizi yanıltma ihtimali de kalmaz.

İyi okuyun:
Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Her testte farklı zorluk derecesinde sorular olur. SBS tipi sınavlarda soruların %10’u çok kolay/çok zor, %20’si zor/kolay ve %40 normal bilgi düzeyindedir.
Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik, ne fazla isteneni düşünmelisiniz. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve yanıtın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. Moralinizi bozmayın ve sınava devam edin. Unutmayın ki soru diğer adaylara da zor gelmiştir. Dikkatiniz dağılırsa ve soruyu anlayamadığınızı hissederseniz soruyu defalarca okumak yerine arkanıza yaslanıp 5-10 saniye gözlerinizi kapatın. Dikkatinizi daha kolay topladığınızı göreceksiniz. Soruyu sonuna kadar okuyun. Sonuna kadar okumazsanız, sizden ne istendiğini anlayamazsınız. Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız. Çoğunu çözebileceğinizi göreceksiniz.

Bilmediğini boş bırak:
Zamanı kontrol edin. Unutmayın, sınava cep telefonu ve hesap makineli saatle giremezsiniz. İşlemleri mümkün olduğunca kalemle yapın. Zihinden yaptığınız işlemlerde yanlış sonuca varabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Unutmayın, üç yanlış bir doğruyu götürür.

Süreyi iyi değerlendirin:
Sınavda alışkın olduğunuz kitapçık sırasını takip edin. Sırada değişiklik yapmak sizi olumsuz etkileyebilir. Sonuca değil sürece odaklanın. Sınav sonucunu düşünmek yerine, süreyi iyi değerlendirmeye çalışın. Etrafınızdakilerle ilgilenmeyin. Diğer adayların hızlı ilerlemesi, cevaplarının doğru olduğu anlamına gelmez. Çevrenizi izlemek dikkatinizi dağıtır, zaman kaybettirir. Sınavı erken bitirirseniz, yaptığınız işlemleri, optik formdaki işaretlemeleri kontrol edin. Sınav bitiminde optik formu teslim ederken yine kitapçık türünü işaretleyip işaretlemediğinizi kontrol edin.