Ders Süreleri Azalıyor,Tenefüsler Uzayacak

Ders Süreleri Azalıyor,Tenefüsler Uzayacak

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakam Nimet Çubukçu, Türkiye´de ders sürelerini uzun, ders aralıklarını da kısa bulduğunu söyledi. Türkiye´nin ders süresi en uzun ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Çubukçu, bunu değiştireceğini belirtti.

Uzmanlar dikkat süresinin 16 ile 20 dakika arasında değiştiğini söylüyor. Dikkati ders süresi kadar öğrencinin bulunduğu ortamın, kişilik özelliklerinin, kişinin konuya olan ilgisinin, alışkanların, gruba uyumunun, merak ve keşfetme duygusunun, öğrenmede kullanılan yöntemlerin de etkilediğinin altım çiziyor. İlk saatlerin akademik eğitime sonraki saatlerin ise seçmeli derslere ayrılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar dikkat süresinin kişiden kişiye göre değiştiğini anlatıyor.

Yeterli ders süresinin ne kadar olması gerektiğini okulların rehberlik bölümlerine sorduk.

İşte cevapları.

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi´nden Prof. Dr. Adil Türkoğlu´nun araştırmasına göre;

ilköğretim okullarında haftalık ders saati Belçika´da 28, Fransa´da 26-27, Lüksemburg´da 30 ve Portekiz´de 25-31 saat

Almanya´da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 17-23, üst sınıflarda 23-27 ve orta okulda 30-32 saat

Avusturya´da haftalık ders saati, ilkokul 1. ve 2. sınıflarda 21, 3. ve 4. sınıflarda 25 ve orta okulda da 32-34 saat

Hollanda´da haftalık ders saati, ilköğretim birinci kademede 22 ve İkinci kademede 25 saat

İngiltere´de 5-7 yaş arası öğrenciler için 21 saat, 8-11 yaş için 23-30 saat, 12-16 yaş için 24 saat

İtalya´da ilk yıl haftada 27 saat, 2. yıldan İtibaren 30 saat

Finlandiya´da ise haftalık ders saati 19-32 saat arasında değişiyor

 

Dikkat süresi 20 dakika

Eyüboğlu Eğitim Kurumlan Rehberlik Birimi Koordinatörü Didem Tangil: Öğrencilerin öğrenme hızlan ve dikkat süreleri yaş düzeyine ve bireysel farklılıklarına göre değişiyor. Yapılan araştırmalar bir bireyin dikkat süresinin ortalama 20 dakika ile sınırlı olduğunu gösteriyor. Bundan sonra ki kalan sürede öğrencinin derse karşı duyduğu ilgi, motivasyon ve sınıf içi yönetiminin etkisiyle de bu süre değişebiliyor. Ders süresinin kısa olması öğrencinin ders verimi açısından yetersiz olabiliyor. Ders süresinin uzun olması ise dikkatin dağılmasını ve konunun takip edilmesini zorlaştırabiliyor. Öğrencilerin fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarım karşılayabilmeleri için dinlenme aralıkları gerekiyor. Öğrenme sürecinin sürekliliği ve verimi açısından verilen aralıkların önemi büyük. Çünkü teneffüs süreleri öğrencilerin bir sonraki derse geçişte hazır bulunuşluklarını sağlar ve öğrenmenin pekiştirilmesine de yardımcı olur.

 

Dikkat kişiye özgüdür

Anakent Okulları Rehberlik Birimi Danışmam Enver Bayatlı: Ülkemizde ders saati surelerine baktığımızda öğrencinin bu sürenin tamamında dikkatini koruması kolay değil. Ancak dikkati etkileyen faktörlere baktığımızda ders saatinin süresinden başka etkili olan birçok faktör bulunuyor. Ders saati süresi kadar öğrencinin bulunduğu ortam, kişilik özellikleri, kişinin konuya olan ilgisi, alışkanlıkları, gruba uyumunun, merak ve keşfetme duygusu, öğrenmede kullanılan yöntemler de öğrenmede etkili. Dikkat ve dikkatin süresi konusuna baktığımızda bunu ´ sınırlandırmak ya da kategorize etmek doğru değil. Çünkü bu birçok nedenden beslenir. Dolayıyla dikkat her ne kadar genel bir kavram gibi gözükse de kişiseldir

.

Son saatler seçmeli derslere ayrılmalı

Anabilim Eğitim Kurumlan Psikolojik Danışmanı Tijen Koca: Her öğrencinin öğrenme hızı, stilleri, ilgi alanların birbirinden farklı. Araştırmalar, dikkat eksikliği gibi tanı konmuş kişiler haricindeki normal insanların bir konu üzerine en fazla 16-20 dakika yoğunlaşabildiğini gösteriyor.

Ayrıca yaşın da dikkat süresine etkisi büyük. Küçük yaştaki öğrencilerin ders süresi daha kısa olmalı. Yaş büyüdükçe ders süresi artabilir. Bütün bunlar hesaba katılarak, ilköğretim okullarımızda 40 dakika olan ders süresi 35, liselerde 45 dakika olan ders süresi ise 40 dakika olmalı. Teneffüsler de tahmini 15 dakika olarak ayarlanmak.

Ders programında ilk saatler akademik eğitime, sonraki saatler yetenek ve seçmeli, derslere ayrılmalı.

Öğrenme durumları öğrenciye hem zevk vermeli, hem de başardığını duyurmak. Öğretmen öğrencide merak uyandırmalı. Aynı şeylerin sürekli tekrarının öğrenmede dikkati azalttığım bilmek.



1084 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın