1. Hafta: Hücre Bölünmesi

HÜCRE BÖLÜNMESİ

Geçen yıllarda öğrendiğimiz hücre konusunda, hücrenin içinde bulunan bazı organellerden bahsetmiştik. Özellikle hücrenin ana kısımlarından bahsederken onların görevlerini öğrenmiştik. Hücre üç temel kısımdan oluşur;

1.   Çekirdek: Hücrenin büyümesi ve bölünmesinde görevli bir yapıdır. Ayrıca hücreyi yönetir.

2.   Sitoplazma: Hücrenin yaşamsal faaliyetlerini sürdüren organellerin bulunduğu yapıdır. Çekirdek ile hücre zarı arasında bulunan jöle kıvamında sıvıdır.

3.   Hücre zarı: Hücreye şekil veren, ve hücreye giren maddeleri ayırt eden canlı bir tabakadır.

Hücreler büyüp, gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplazmanın, hücre zarına nazaran daha hızlı büyümesinden dolayı, hücre zarı sitoplazmayı çevrelemede yetersiz kalır. Bu durumda hücre büyümesi durur. İşte bu noktada hücrenin bölünmesi gerekir. Bu duruma erişen hücreye olgunlaşmış hücre denir. Olgunlaşmış olan hücrelerin, bölünerek yeni hücreler oluşturması olayına hücre bölünmesi denir.

Hücrelerin bölünmesi canlının çoğalması, büyümesi, onarılmasını sağlar. Tek hücreli canlılarda hücre bölünmesi canlının çoğalmasını sağlar. Paramesyum tek hücreli bir canlıdır. Paramesyum bölündüğünde çoğalmış olur. Çok hücreli canlılarda ise hücre bölünmesi canlının büyümesi ve onarılmasını sağlar. Örneğin bir insanın büyümesi için hücrelerin bölünmesi gerekmektedir. Yaralanan insanın yarasının iyileşmesi için de o yararının onarılması için hücrelerin bölünmesi gerekir. Buraya kadar bahsettiğimiz hücre bölünmesine mitoz bölünme denir. Çok hücreli canlılarda sperm ve yumurtanın oluşması için gerekli hücre bölünmesine mayoz bölünme denir.

Yani iki çeşit hücre bölünmesi vardır. Vücut hücrelerinde mitoz bölünme, üreme organlarından eşey hücrelerin oluşması için mayoz bölünmesi vardır.