VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

VERİMLİ  DERS  NASIL ÇALIŞILIR? 

              Her öğrencinin isteği derslerinde başarılı olmaktır. Ancak zaman zaman ders çalışmaya çok fazla zaman ayırdığımızı fakat başarılı olamadığımızı hissederiz. Bunun nedeni ders çalışmaya ayırdığımız süreyi iyi kullanamamamız olabilir.

              Verimli çalışma alışkanlığı elde edebilmek için, çalışmalara belli bir yer ve zaman ayırmalıdır. Çalışma yer ve sürelerinin belli olması insanı işe başlamaya özendirici bir rol oynar. Verimli çalışma alışkanlığı elde edebilmenin önemli bir yanı da, her türlü şartlar altında çalışmayı arzu etmek ve bunu gerçekleştirmektir. Hiçbir zorluk gerçekten çalışmak isteyeni engelleyemez.

              Zamanımızı verimli kullanabilmek için neler yapabiliriz?

 1. Beslenme ve Dinlenme:

             Güne verimli başlamanın ilk adımı sağlıklı bir kahvaltı yapmaktır. Okulda bir şeyler yerim diyerek bu alışkanlığı kazanmamak, aç karnına güne başlamak dersleri daha iyi kavramamızı engelleyecektir. Okuldan eve geldiğimizde yarım saat veya kırk beş dakika dinlenmeye ayırın. Bu arada bir şeyler yiyebilirsiniz. Ancak sindirimi zor gıdalar yememeye dikkat edin.

 2. Çalışma Ortamı:

              Çalışılan ortam temiz, düzenli ve havadar olmalıdır. Yatarak, uzanarak ve yatakta ders çalışılmaz. Böyle çalıştığınızda fizyolojik olarak gevşeyeceğinizden motivasyonunuz azalır ve uykunuz gelebilir. Derslerinizi masa başında çalışmaya dikkat etmelisiniz. Çalışma masasının üstünde ya da yakınında dersle ilgisi olmayan kaynakları bulundurmayın. Ders için gerekli araç-gereçleri masanızda hazır bulundurun. Ders çalıştığınız masa kalorifer ya da sobadan uzakta olursa dikkatinizi daha iyi toplarsınız. Masanızın pencere kenarında olmamasına da dikkat ediniz. Televizyon seyrederek ya da müzik dinleyerek ders çalışmaktan uzak durunuz, çünkü dikkatinizi toplamada zorluk yaşar verim alamazsınız.

 3. Dinleme:

               İyi bir dinleyici olmanın en önemli kuralı iyi not tutmak, iyi not tutmanın en iyi yolu da iyi bir dinleyici olmaktır. Ders derste öğrenilir kuralı unutulmamalıdır. Derste gerektiğinde anlaşılmayan yeri uygun bir dille öğretmene sorabilmelidir.

 4. Tekrar:

               Anlamanın en iyi yolu tekrar yapmaktır. Öğrendiklerinizi hemen dersten ve çalıştıktan sonra tekrarlayınız. Tekrarın önemli noktası, aynı gün yapılmasıdır. Çünkü tekrar unutmayı önleyen en önemli araçtır.

 5. Stresten Uzak Durma:

                Stresli ve gergin ortamlardan uzak durun. Stres, dikkatin dağılmasına ve bilinçsiz davranışlara neden olur. Özellikle moral ve motivasyon bozmayı alışkanlık haline getirmiş kaygılı insanlardan uzak durulmalıdır. Negatif etki, kişinin alanını ve ufkunu daraltan, enerjisini azaltan, tehlikeli ve aynı zamanda bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle çevrenizde bulunan negatif bakış açısına sahip arkadaşlarınız varsa onları uyarın. Değişmiyorlarsa da belirli bir süre için onlardan uzaklaşın.

   6. Zamanı Planlama:

                Verimli ders çalışmanın en önemli noktalarından birisi de ders çalışılan zamanı iyi değerlendirmektir. Ne zaman ve nasıl çalışacağınızı belirleyiniz. Her çalışma süresini; dersinizin, çalışılacak konunun tipine ve zorluğuna göre ayarlayınız. Derslere günü gününde çalışılmalı. Konuların birikmesine izin verilmemelidir. Bunun için bir zaman programlamasına ihtiyacınız vardır. Ders çalıştığınız zamanı okuldaki dersler ve teneffüsler gibi bölümlere ayırabilirsiniz. Haftalık ders çalışma programı yaparken, seyretmeyi çok istediğiniz programı zaman çizelgenize yerleştirebilirsiniz. Seyretmeyi çok istediğiniz bir program olmadıkça günde yalnızca yarım saat televizyon seyretmelisiniz. Program yaparken aşağıdaki örnekten yararlanabilirsiniz.

 

15:30                   Eve geliş

15:30 – 16:00      Dinlenme

16:00 – 16:50      Ders çalışma

16:50 – 17:00      Dinlenme

17:00 – 17:50      Ders çalışma

17:50 – 18:00      Dinlenme

18:00 – 18:50      Ders çalışma

18:50 – 19:30      Yemek, TV

19:30 – 20:20       Ders çalışma

20:20 – 20:30       Dinlenme

20:30 – 21:20       Ders çalışma

21:20 – 22:00       Çanta kontrolü, kitap okuma, yatış

  

Yukarıdaki program bir örnektir. Kendi şartlarınıza göre bu programı değiştirebilirsiniz. Hafta sonları daha esnek bir program yapabilirsiniz.